Luisterverhalen verteld door Roel Oostra

#01 En mijn naam is…

Helden met buikje van 't goede leven verdwalen in het diepste van het woud en komen oog in oog met de 'realiteit des levens'... Een eerste 'Murk-de-Machtige'-verhaal

#02 ’t Spook van Starum

Plotsklaps... vanuit een hoekje in de gezellige gelagkamer van het 'Vrouwtje van Stavoren'... Een spookverhaal dat verzamelde pleziervaarders en Starumers met stomheid slaat. En niet alleen met stomheid!

#03 En Oege maar zwoege

Waarom is 't hier geen paradijs? We hàdden toch helemaal niet zo hoeven te zwoegen?! Oege, eerste knechtje van Adam - en Fries natuurlijk - stuit op de onvermijdelijke waarheid...

#04 Wubbe en het geluk

Geen geluk? Dat overkomt velen van ons - zo niet allemaal, zo'n beetje... Wubbe wil d'r wat aan doen. Hij gaat op zoek naar het geluk en zal 't zo zeker gaan vinden ook! Hoewel..?

#05 Dries

De lotgevallen van een (licht)gekleurde Medelander die het schopt tot vrolijke drinkebroer, imam en ornament op zilveren Mauretaanse stranden. En in Dokkum's 'Zwalkende Zwaan' maar node wordt gemist.

#06 Waar zelfs meeuwen…

Grunningers: gewoon afvallige Friezen, dus niet te vertrouwen? Hoe dan ook, die van achter Zoutkamp moeten uitkijken met uitstapjes van de Boerenbond... Hun 'grote stad' Groningen herbergt gevaarlijke verrassingen!

#07 Wybke mei syn pypke

Bij nacht en ontij ooit 'dwaallichtjes' door nevel en duisternis zien dwalen? Deze vertelling verhaalt de lotgevallen van de vrolijke stamgast die de dûvel te slim af was, maar ook in de hemel niet meer welkom is...

#08 De Stins van Murk

Murk wil niet minder dan de allermooiste Stins van Friesland. Maar ja... Hoogmoed komt voor de val en Murk ontkomt maar net op 't nippertje aan een droevig lot als gebakken vleespasteitje. Weer zo'n 'Murk-de-Machtige'-verhaal...

#09 Hoe Dúvelsmuziek naar Dokkum kwam

Treed binnen in de 'Zwalkende Zwaan'... Dokkum's troetelkroeg waar Fopke Fiedelaar en Tinus Trekzak als altijd de beentjes van de vloer krijgen, maar waar de dûvel zelf nu over dreigt te nemen met dzjoekboks en deejais...

#12 Murk’s Saga

Met een daverende klap botst Murk met de gevreesde viking Roark de Ruige en tuimelt van 't ene hachelijke avontuur in 't andere. Of ie zich daar nog uit weet te kletsen..?

Schrijver Roel Oostra is geboren, maar zeker niet getogen, in Friesland. Ooit maker van de TV-serie ‘Many Voices One World’ bezocht hij grote verhalenvertellers op zes continenten.

Magiërs van de taal, meesters van de fantasie. Nergens vond hij authentieker geouwehoer dan in zijn Heitelân… waar hij niet wil wonen. Met al die Hollanders… Met loepzuiver gehoor voor alternatieve feiten, alcoholhoudende anekdotiek en bar-en-boze geschiedenis heeft hij een keur van verhalen uit de orale Friese traditie vergaard en er, met vruchtbare duim, nog een hele reeks bij verzonnen.
Opdat hij u, hoogeëerde lezer en luisteraar, kan binnenvoeren in een universum bevolkt door dief en domoor, dromer, driftkikker, drinkebroer of droogkomiek tot aan dúvel en de dood.
Een wereld die misschien door Friezen lijkt bevolkt, maar waarin Grunninger noch Hollander, Brit, Fries of Fransoos ook maar een haar verschillen; of het nou om Wubbe gaat, Wim, William of Wilhelm.

Colofon

© 2023 Roel Oostra
CTP/Cresset Productions info@fratsenonline.nl Typografie: Annelies van Roosmalen
Redactie: Ineke van der Linden
Podcast: Roel Oostra
Videomontage “In Beeld”: Nico Franken
Advies & Spotify: Thijs-Jan Lanning, Lawinecommunicatie.nl
Website: Nadji van den Broek & David Wijns , Vormstrateeg.nl
Drukkerij: Booksfactory Szczecin, Albert Evers

“Hollanders hebben Fratsen” – ISBN 9789464374735

Disclaimer

Schrijver, verteller en uitgever hebben de grootste zorgvuldigheid betracht bij het achterhalen  van eventuele rechten op het beeldmateriaal. Degenen die menen toch rechten te kunnen doen gelden kunnen zich, met bewijs, wenden tot de uitgever. 

Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook, worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van auteur en/of uitgever.